Avrupa Rüyası Turu Boyunca Rastlayacağınız Para Birimleri

Birlikte paralardan yola çıkarak bir yol haritası oluşturmaya ne dersiniz! Önce kendimize bir rota seçelim. Gençseniz ve kanınız keşfetme arzusuyla kaynıyorsa Avrupa Rüyası’nın EKO turu tam size göre! Rotamızı seçtiğimize göre artık gideceğimiz ülkeler ve şehirler belli. Peki, Avrupa Rüyası turu boyunca karşımıza hangi para birimleri çıkacak?

Rotamız tam olarak ne diye merak edenler olacaktır onlar için şuraya ayrıntılı bir tanıtım yazısı linki bırakıyorum.

Peki, Avrupa Rüyası EKO boyunca karışımıza hangi para birimleri çıkacak?

AB ülkelerinin hepsinin ortak kullandığı para birimi tabi ki de EURO. Kimisinin telaffuzuna göre Avro kimisine göre de yuro. Valizinizi hazırladınız, turunuzda EKO, tur zamanı da geldi. Paranızı Euro yaparak ülke dışına çıkmanızda fayda var diyerek diğer para birimlerini tanımaya başlayalım.

Öncelikle Euro para birimiyle geçilmesiyle 2002’de kullanımdan kalkan para birimlerini tanıyalım:

1.    İtalyan Lireti

İtalyan lirası da olarak da bilinen Liret, 2002 yılında İtalya’nın AB kapsamında Euro para birimine geçmesiyle kullanımdan kalmıştır. İtalya’nın dışında San Marino ve Vatikan’da da kullanılmaktaydı. Madeni paraları bizim 1 TL ile kardeş cinsten. Koleksiyon yapıyorsanız listenizde almakta fayda var.

2.    Fransız Frangı

Fransa’nın Euro’ya geçmeden önceki para birimi olan Fransız Frangı, 2002 yılında kullanımdan kaldırılmıştır. Fransa dışında da  Andorra, Monako ve Fransız Polinezyası'nda kullanılan Frangı, para koleksiyonu yapmak istiyorsanız listenize alabilirsiniz.

3.    İspanyol Pezetası

İspanya’nın eski para birimi Pezeta, AB kapsamında 2002 yılında kullanımdan kaldırılan bir diğer para birimi. Günümüzde Euro kullanan İspanya’da gezerken koleksiyoncularda Pezeta’ya rastlamanız mümkün.

4.    Belçika Frangı

2002 yılında AB değişim havasına kapılan Belçika Frangı, yerini Euro kaptıran bir başka para birimi.  

5.    Hollanda Guldeni

Hollandalıların 17. yüzyıldan 2002 tarihine kadar kullandığı Gulden, halen Hollanda Antilleri'nde kullanımdadır. Hollanda topraklarında tarihe karışsa da Batı Hint Adalarında hüküm sürmeye devam etmektedir.

6.    Avusturya Şilini

Euro’ya yenik düşenler listesinde Avusturya Şilini’de 2002’de havlu atanlardan. Sanatın ülkesi Avusturya’da bu para birimine Viyana’da koleksiyoncunun birinde rastlamanız mümkün.

7.    Çek Korunası

Ülkenin adı Çekoslovakya’dan Çek Cumhuriyeti'ne daha sonrada Çekya’ya dönüşse de paranın adı Koruna olarak kalmıştır. Euro’ya rağmen halen kullanılmaya devam eden Koruna, Prag’ta karşınıza çıkacak.  

8.    Macar Forinti

Euro’ya rağmen kullanılmaya devam edilen bir diğer para birimi de Macaristan’ın para birimi forint. Nerede karşımıza çıkacak diyecek olursanız Budapeşte’de.

9.    Hırvat Kunası

Hırvatistan’da Zagreb’e gittiğimizde karşınıza çıkacak para birimidir kendisi. Hırvat Kunası’nın yanı sıra Euro ile de şehirde alışveriş yapmanız mümkün.

10. Sloven Toları

2007’de Euro bölgesine dahil edilen Slovenya’nın para birimi olan Sloven tolarına Bratislava sokaklarında rastlamanız mümkün.

11. Sırp Dinarı

Euro’ya rağmen bileği bükülmeyen para birimlerinden Sırp dinarı. Sırbistan’ın Belgrad şehrinde karşımıza çıkacak olan Sırp dinarına da koleksiyonunuzda yer açın.

12. Makedon Denarı

Para kullanımı konusunda epey rahat olacağınız Makedonya’da Türk parasını, Euro’yu ve Makedon Denarı’nı kullanabileceksiniz. Paranızı Denara çevirmeden de Üsküp’te kullanabilirsiniz.

13. Bulgar Levası  

Eski Bulgarca’da “arslan”  anlamına gelen Leva, Bulgaristan’ın Sofya şehrinde karşımıza çıkacak. 

YORUMLAR

  • Henüz yorum yok.

YORUM YAP