Paris'te Eyfel Kulesinin Hikayesi

Uzun yıllardır hem Fransa’nın hem de Paris’in sembolü olan Eyfel Kulesi, ülkenin en önemli kültürel miraslarından biri. Ancak Gustave Eiffel bu kuleyi ilk inşa ettiğinde asıl amacı geçici olarak şu anki yerinde kalması ve hatta bir süre sonra da artık işe yaramayacağı düşünülerek kaldırılacağını düşünüyordu ve kesinlikle bu günkü gibi Parislilerin en gözde anıtı olacağı aklının ucundan bile geçmiyordu. Avrupa Rüyası ile ziyaret edebileceğiniz bu efsanevi kulenin tarihini keşfedin!

avrupa rüyası fransa eyfel kulesi

Eyfel Kulesi: Başlangıç

Tam 127 yıldır şehrin gökyüzüne uzanan Eyfel Kulesi, turistlerin ülkede ilk görmek istediği yer artık Fransa’nın sembolü oldu. Ancak ilk yapıldığı dönemde işin bu boyutlara geleceği hiç tahmin edilemiyordu. Şüphesiz kule için tarihindeki dönüm noktası 1889’da yapılan Dünya Fuarı oldu. Fransız devriminin 100. Yılı anısına düzenlenen bir tasarım yarışmasında 125 metre genişliğinde ve 300 metre yüksekliğinde demirden kule inşası söz konusuydu ve katılan 107 tasarım arasından Gustave Eiffel’inki birinci seçildi. Eiffel’in yanında ise yardımcı mühendisleri Maurice Koechlin ve Emile Nouguier ile birlikte mimar Stephen Sauvestre yer alıyordu.

avrupa rüyası paris eyfel kulesinin yapılış öyküsü

Eyfel Kulesinin Yapılışı (1887- 1889)

Kulenin inşası ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyordu ancak çok hassas bir tasarıma sahip olacak olan kule öyle ya da böyle yapılacaktı. Eyfel Kulesi’nin tarihini anlayabilmek için inşaat süresi boyunca kat edilen farklı dönemleri göz önüne almak gerekiyor ve bu dönemler toplamında başlayıp bitirilmesi tam iki yıl sürdü.

Haziran 1884: Çizimler tamamlandı ve proje yürürlüğe girdi.

Ocak 28, 1887: İnşaat başladı.

Nisan 1, 1888: İlk kat tamamlandı.

Ağustos 14, 1888: İkinci kat tamamlandı.

Mart 31, 1889: Üçün ve son kat tamamlanarak kulenin inşası sona erdi.

Bittiği gün olan 31 Mart’ta kulenin açılışı yapıldı. Gustave Eiffel, kulenin en tepesine giden 1,710 basamağı tırmanarak üç renkli Fransız bayrağını dalgalandırmak üzere astı. O dönem kule 312 metre yüksekliğe ulaşıyordu.

avrupa rüyası eyfel kulesi

Geçici Olarak Yapılan Bir Yapının Fransız Sembolüne Dönüşmesi

Proje tamamlandığında lisans anlaşmaları yapının sadece 20 yıl ömrü olduğu üzerine kurulmuştu ve yakın bir zamanda yıkılacağı ön görülüyordu. Ancak Dünya Fuarında kuleyi görmeye gelen 2 milyon insan ve beraberinde gelen inanılmaz bir başarı ile bir anda Fransız endüstri gücünün simgesi haline geldi. 1900 yılındaki dünya fuarında da yine çok fazla ilgi görerek ne denli önemli bir yapı olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştı. Kulenin dayanıklılığı konusunda kendinden emin olan Gustave Eiffel bunu bilimsel olarak kanıtlayabilmek adına çok uzun uğraşlar verdi. Bilimsel deneyler, astronomi ve fizyoloji uzmanlarının görüşleri sürekli olarak güven vermeye çalışsa da kuleyi yıkımdan asıl kurtaran olay radyo antenleri için bir verici olarak kullanılması oldu. Önce askeri iletişim için geçici olarak kullanılırken sonra bu görev kalıcı oldu. Özellikle 1. Dünya Savaşı sırasında telekomünikasyonun çok önemli bir parçası olarak Fransız tarihine adını altın harflerle yazdırmaya başlamıştı bile.

Eyfel Kulesi’nin Başarı Hikayesi

Her yıl 7 milyon kişi Eyfel Kulesi’ni ziyaret ediyor. Bu başarı o kadar kıskanılıyor ki birçok ülke kulenin bir benzerini ya da kopyasını yaparak buradan para kazanmaya çalışıyor. Eyfel Kulesi’nin olmadığı bir Paris hayal edilebilir mi? Paris’te bulunduğunuz sürece hem turistlerin hem de Parislilerin özellikle akşam saatlerinde hava kararınca kulenin yanan ışıklarının keyfini sürdüğü dakikalara mutlaka ortak olun. Avrupa Rüyası EKO ve PLUS ile Eyfel Kulesi’nden Paris manzarasının keyfini çıkarın!

YORUMLAR

  • Henüz yorum yok.

YORUM YAP